25 mai Ce inseamna SEO?
Ce inseamna SEO, optimizare SEO?
Optimizarea SEO (Search Engine Optimization) defineste totalitatea actiunilor intreprinse asupra unei pagini web cu scopul de a-i manipula favorabil pozitia pe pagina de rezultate a motoarelor de cautare.
Scopul SEO este de a aduce trafic relevant catre pagina.
Actiunile SEO se impart in doua categorii: SEO on site sau SEO on page
SEO off site sau SEO off page
Ce este voie si ce nu?
Motoarele de cautare „indruma” dezvoltatorii de site-uri sa creeze pagini web fara a se lua in considerare existenta motoarelor de cautare; pagini avand continut unic, de calitate cu referinte de top.
Google, spre exemplu, recomanda utilizarea de link-uri bot-friendly (fara siraguri de parametri de sesiune, etc), sa se foloseasca site-map-uri, sa nu se foloseasca poze in loc de text, fiecare pagina sa aiba un link ca reper.
Ceea ce motoarele de cautare „omit” sa mentioneze este importanta presararii de cuvinte cheie, in mod inteligent in continutul paginii, constructia meta-tag-‘urilor, importanta link- urilor de pe alte site-uri si ce titluri anume trebuie sa contina ancorele din site.
Cei care aleg sa triseze, incearca sa abuzeze de algoritmii folositi de botii motoarelor de cautare. Se creeaza astfel pagini false doar pentru boti sau pagini doar cu cuvinte cheie, domenii pe care se afla o singura pagina incercadu-se obtinerea de referinte pentru site- ul sursa, link-uri si text vizibil doar robotilor de cautare, ferme de link-uri etc.
Desi aceste tehnici dau rezultate incredibile pe termen scurt, pot fi oricand descoperite, site-ul fiind penalizat sever sau chiar exclus cu totul din motorul de cautare.
Procesul de optimizare SEO incepe de la stadiul de proiectare a site-ului si nu se termina niciodata.
In sectiunea sfaturi utile gasiti un mic tutorial despre optimizare SEO, tutorial care prezinta procedeele necesare in pasi simpli si usor de inteles.
Tutorialul este impartit pe mai multe parti, astfel partea 1 adreseaza problema targetarii site-ului si gasirea unor cuvinte cheie optime, partea doua vorbeste despre structura SEO friendly, etc.
- Studiul pietei si a keyword-urilor
- Trebuie sa stii in ce domeniu se invarte site-ul clientului (sau a tau). Este o nisa cu putini competitori? Se bate cu site-uri cu varsta si autoritate ridicata? Sunt competitori seriosi doar pe primele 1-5 locuri, sau se bat pana pe paginile 3-4 in SERP. Deci primul lucru care trebuie facut e sa vezi impotriva cui optimizezi.
- Keyword-urile trebuie studiate, de asemenea, in comparatie cu competitia. Un truc folositor este sa iti iei toti competitorii directi si sa le studiezi sursa site-ului. Majoritatea isi vor pune in <meta keywords> cuvintele cheie principale. De aici poti ori sa:
- a) furi si tu keywordurile
- b) te inspiri
- c) ocolesti anumite keyword-uri grele
Ca sa gasesti keywordurile potrivite, trebuie sa vezi care sunt cele cautate de useri pe motoarele de cautare. Poti face asta cu mai multe instrumente (tools) gratuite pe care le gasesti pe net:
- Wordtracker
- Overture UK
- Keyword Discovery
- SEO Book Keyword tool
Nu intotdeauna keyword-urile cele mai cautate trebuie sa fie si tinta. Keyword-urile de tip „long tail” pot aduce de multe ori mai mult trafic decat cele principale, pentru ca sunt mai usor de adus in top. Personal, prefer sa imi stabilesc keyword-urile pe trei tier-uri:
– tier 1 – Keyword-uri principale (dificultate mare)
– tier 2 – keyword-uri secundare (dificultate medie)
– tier 3 – keyword-uri tertiare (dificultate mica, posibilitate de nisa)